skip to Main Content
Visionsbild: Okidoki Arkitekter

Frågor & svar

Här har vi samlat vanligt återkommande frågor och svar om projektet Södra Änggården.

När sätter ni igång att bygga?

Ambitionen är att komma igång så fort som möjligt. Förhoppningsvis kan spadarna sättas i backen redan i slutet av 2023.

Vad ska det bli av området?

Södra Änggården ska bli en attraktiv och levande stadsdel med urbana kvaliteter. Vi ska skapa en plats där det är lätt att få ihop livspusslet och hitta variation och inspiration i vardagen. Rent konkret kommer vi att bygga 1900 lägenheter med kvartersstaden som utgångspunkt och förebild. Förutom bostadsrätter och hyresrätter blir det också en skola, förskolor, vardagsservice och små grönområden insprängda bland husen. Konsten har en central del i Södra Änggården, men inte på det där museiaktiga sättet – mera på riktigt, integrerat i vardagslivet.

Vilka byggaktörer kommer bygga Södra Änggården?

Södra Änggården kommer att skapas tillsammans av fem privata aktörer: Bonava, Hökerum bygg, PEAB Bostad, Hem från Skanska och Månsson Fastigheter. De fyra förstnämnda kommer att bygga bostadsrätter och Månsson Fastigheter ansvarar för hyresrätterna. Platzer fastigheter ansvarar för parkeringsgarage, skola och förskolor i Södra Änggården.

Jag är intresserad av en lägenhet i området? Blir det hyresrätter eller bostadsrätter? När kan jag signa upp mig på en lägenhet och vad kommer dom att kosta?

Det blir en blandning hyresrätter och bostadsrätter. Det kommer att finnas ett antal hyresrätter redan i första etappen. Du kan redan nu anmäla intresse. På sidan Intresseanmälan hittar du länkar till bostadsaktörerna PEAB Bostad, Bonava, Hökerum Bygg, Hem från Skanska och Månsson Fastigheter.

Hur blir det med p-platser under byggtiden och efter?

Det kommer att bli något färre p-platser under byggtiden, men ett nytt parkeringshus ingår redan i första etappen. När Södra Änggården är färdigbyggt kommer det att finnas god tillgång till parkering för boende och verksamheter i området. De olika byggherrarna har olika många parkeringar till sina respektive projekt. Är parkering en central fråga för dig är det bästa är att fråga hur det ligger till med parkeringar i det specifika projekt du är mest intresserad av.

Platzers förvaltare svarar på frågor som rör parkering under byggtiden.

Kommer grönkilen att vara kvar/Varför bygger ni inte på grönområdet?

Änggårdsbergen ligger ju alldeles intill, men vi vill också ha grönska inne i Södra Änggården. Därför låter vi den gröna kilen vara kvar och rustar upp den med bland annat nya stigar och en lekplats. Vi planerar dessutom för ytterligare en park i området.

Kommer det att finnas någon handel eller service i området?

När området är fullt utbyggt har vi närmare 4 000 boende i områden. Det är ett tillräckligt stort underlag för att det ska finnas den typ av service som behövs för att man ska kunna sköta sin vardag. Exakt var de kommersiella ytorna kommer att placeras vet vi inte i nuläget.

Varför har ni namngett området till Södra Änggården?

Namnet Södra Änggården stämmer väldigt bra med det vi ska skapa här – ett bostadsområde med stadskänsla alldeles intill Änggårdsbergen. ”Högsbo industriområde” kommer att vara ett väldigt missvisande namn när vi är klara. Dessutom låter ju Södra Änggården väldigt trevligt och inbjudande.

Hittade du inte dina frågor och svar här?
Välkommen att kontakta oss så svarar vi på dina frågor.