Södra ÄnggårdenRendering: Okidoki Arkitekter

Frågor & svar

Här har vi samlat vanligt återkommande frågor och svar om projektet Södra Änggården.

När sätter ni igång att bygga?

Vår vision är att börja bygga 2018 så snart detaljplanen har vunnit laga kraft. Vi har lovat staden 600 bostäder under 2021 (som en del i satsningen BoStad 2021).

Vad ska det bli av området?

Vi ska skapa en tryggare och mer levande miljö i det här området – en attraktiv stadsdel som kommer att leva mer dygnet runt. Nu är det bara människor här hela dygnet för att Pågen jobbar i treskift. I framtiden kommer området att leva av andra anledningar också.

Dessutom gör vi en viktig insats mot bostadsbristen. (I första delen av projektet ingår 600 bostäder i Stadens satsning BoStad2021).

Hur håller jag mig uppdaterad om utvecklingen i Södra Änggården?

Besök vårt showroom i korsningen Fältspatsgatan/Olof Asklunds gata i Högsbo. Vi har öppet hus på torsdagar kl 10-16 och annars efter bokning. Kontakta oss gärna!

Vilka byggaktörer kommer bygga Södra Änggården?

Södra Änggården kommer att skapas tillsammans av fyra privata aktörer: Bonava, Hökerum bygg, PEAB och Magnus Månsson Fastigheter. De tre förstnämnda kommer att bygga bostadsrätter och Magnus Månsson ansvarar för hyresrätterna. Platzer fastigheter ansvarar för parkeringsgarage, skola och förskolor i Södra Änggården.

Jag är intresserad av en lägenhet i området? Blir det hyresrätter eller bostadsrätter? När kan jag signa upp mig på en lägenhet och vad kommer dom att kosta?

Det blir en blandning hyresrätter och bostadsrätter. Det kommer att finnas ett antal hyresrätter redan i första etappen. Håll utkik här på webbsidan södraänggården.se efter mer information. Så snart PEAB, Bonava, Hökerum Bygg och Magnus Månsson Fastigheter har lanserat sina projekthemsidor för intresseanmälan länkar vi till deras hemsidor.

Hur blir det med p-platser under byggtiden och efter?

Det kommer att bli färre p-platser under byggtiden. Men vi räknar med att det kommer att finnas rimligt många p-platser i området.

Kommer Pågen att vara kvar i området?

Ja! Pågen ska dessutom utöka så det kommer att dofta nybakat i området även i framtiden. Därför tänker vi också noga igenom vilken typ av fastigheter och verksamheter vi kommer att bygga på tomten mitt emot fabriken.

Kommer naturremsan att vara kvar/Varför bygger ni inte på grönområdet?

Vi vill bevara grönskan och kommer därför att låta naturremsan vara kvar. Vi planerar för tre parker i området.

Kommer ni att äga bostäderna? Är inte ni ett kommersiellt bolag?

Ambitionen är att vi ska hitta bra bostadsaktörer som kompletterar varandra och står för lite nytänkande när det gäller byggandet i området. Platzer kommer vara kvar under byggnationen som samordnare för projektet.

Kommer det att finnas någon handel eller service i området?

När området är fullt utbyggt har vi närmare 4 000 boende i områden. Det är ett tillräckligt stort underlag för att det ska finnas den typ av service som behövs för att man ska kunna sköta sin vardag. Exakt var de kommersiella ytorna kommer att placeras vet vi inte i nuläget.

Varför har ni namngett området till Södra Änggården?

Namnet Södra Änggården stämmer väldigt bra med det vi ska skapa här – ett bostadsområde med stadskänsla alldeles intill Änggårdsbergen. ”Högsbo industriområde” kommer att vara ett väldigt missvisande namn när vi är klara. Dessutom låter ju Södra Änggården väldigt trevligt och inbjudande.

Vem kontaktar jag för entreprenadsrelaterade frågor?

Vill du ha mer information om kommande entreprenader i Platzers regi, kontaktar du Markus Gendek på Platzer Fastigheter.

Hittade du inte dina frågor och svar här?
Välkommen att kontakta oss så svarar vi på dina frågor.