skip to Main Content
Södra Änggården, framtagen av Okidoki arkitekterSödra Änggården, framtagen av Okidoki arkitekter

Södra Änggården – en oslipad diamant i bästa läge

I Högsbo, vid Pågens brödfabrik, finns ett område med fantastisk potential. Här ska vi skapa en tät och levande stadsmiljö där det är lika nära till gatuliv som till naturen.

Idag är Södra Änggården något av en oslipad diamant. Det 300 000 kvm stora området ligger med ena sidan mot Änggårdsbergen och den andra mot Dag Hammarskjöldsleden. Men läget är superattraktivt mitt emellan centrum som till havet. Botaniska, Slottsskogen och knutpunkter som Linnéplatsen och Marklandsgatan når man snabbt och enkelt.

sodra-anggarden-brod

Doften av nybakat ska vi ha kvar!

Det är inte bara läget som är attraktivt. I området finns redan idag verksamheter som bidrar till områdets kvalitéer. Pågens bageri sprider doften av nybakat bröd över området och Kahls bidrar med en fläkt av rostat kaffe. Det är verksamheter som kommer att finnas kvar även efter att stadsdelen har vuxit upp.

nordostrahogsbo-oversikt-dag_hammarskjolds_boulevard_-_visionsbild-al_studio-151005

Så kommer Högsbo att växa ihop med staden

Södra Änggården är bara en del i en större plan. Göteborgs stad arbetar långsiktigt för att förlänga centrum söderut genom att förtäta och utveckla hela Högsbo. Här är några exempel:

Dag Hammarskjölds boulevard
Dag Hammarskjöldsleden ska omvandlas från trafikled till en boulevard med bostäder, kontor och kommersiella lokaler på båda sidor.

Flatås park
På andra sidan leden pågår inflyttningen i nya Flatås park med ca 300 bostäder.

Humlestaden
I sydvästra delen av Högsbo industriområde, vid Pripps bryggerier och strax intill Södra Änggården, ska det byggas bostadskvarter med plats för handel och utbildning.

Blå tomten
Ett annat närbeläget exempel är den så kallade Blå tomten där 155 000 kvm industritomt ska utvecklas till en blandad stadsdel.